Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget og kjentes bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

torsdag 30. august 2012

Vaniljekake med smilkrem

 Vaniljekake er et fint alternativ til alle sjokoladekakene, eller som erstatning for det vanlige sukkerbrødet. Kaka er saftig og med litt "tyggemotstand", og passer til mange typer fyll. Hadde fått tak i litt vaniljemousse jeg ville teste ut, og tenkte at det i kombinasjon med vaniljekrem, jordbær og smilkrem ville bli godt. Kaka falt i smak, og jordbærene gjorde en søt kake frisk.

Legger igjen ut oppskriften på vaniljekake, som du også finner her. Denne oppskriften gir to kaker i 20 cm form, og jeg brukte her bare en av kakene. Vaniljekaken egner seg godt for nedfrysing (bare kakebunnen uten fyll).

225 g smør
600 g sukker
7 egg
4 ts vaniljesukker
400 g hvetemel
1/4 ts bakepulver
1/4 ts natron
250 g rømme

Pisk smør og sukker lyst og luftig. Pisk deretter inn ett og ett egg. Ha i resten av ingrediensene og rør godt. Stekes i 2 former på 20 cm ved 165 grader i en time.

Til denne kaka lagde jeg smilkrem, som er laget av kremfløte og smil-sjokolade.

Smilkrem:
6 dl kremfløte
4 ruller Smil-sjokolade

Varm opp fløten til den nærmer seg kokepunktet (må ikke koke). Ha i sjokoladen, og rør til alt er smeltet. Settes i kjøleskapet noen timer, eller natten over.
Pisk den avkjølte sjokoladefløten til krem, og den er klar til bruk.

Dette fylte jeg vaniljekaken med:
1 pk vaniljemousse fra Dr Oetker (pulveret mikses med 2,5 dl lettmelk)
2-3 dl ferdig vaniljekrem
friske jordbær

Del vaniljekaken i tre lag. Sett kakeringen rundt kakebunnen som støtte til fyllet. Ha litt vaniljekrem på bunnen, legg over oppskjærte jordbær, og deretter halvparten av vaniljemoussen. Legg på et nytt lag med vaniljekake, og gjenta fyllet. Lag tre legges over som "lokk". Sett kaka kjølig i ca en time, til moussen får stivnet skikkelig. I mellomtiden pisker du opp kremen som har stått til avkjøling i kjøleskapet natten over.

Løft bort kakeringen, og skjær bort overflødig fyll som har lagt seg rundt kaka. Dekk kaka med et lag smilkrem, og ha resten av kremen i en sprøytepose. Så er det bare å sprøyte på etter eget ønske. Jeg brukte her tip 2D fra Wilton og lagde mange roser på toppen, som vist på bildet under. Et lite jordbær på toppen passer fint å sette oppå en rose som ikke ble så fin, så er feilen rettet opp...


mandag 27. august 2012

Daim iskake

Her er en iskake som er rask å lage, og som er veldig grei å ha liggende i fryseren til en passende anledning

Bunn:
ca 100 g finknust kjeks (Bixit, Digestive, Gjende eller annet ønskelig kjeks)

Kle sidene av en springform med overhead-plast. Lurt å "lime" plasten fast til sidene ved å sprøye med litt formfett. Finknus kjeksen og dryss i bunnen av en springform.

Ismasse:
3 eggeplommer
1/2 dl sukker
3 dl kremfløte
1 pose daimstrøssel

Pisk eggeplommer og sukker godt sammen. I en annen bolle pisker du kremfløten til krem. Bland deretter kremen sammen med "eggedosisen", og ha i daimstrøssel. Spar litt av strøsselet til pynt hvis ønskelig. Isblandingen helles over den knuste kjeksmassen, og settes i fryseren til den er gjennomfrosset. Tas ut fra fryseren ca 30 minutter før servering.

fredag 24. august 2012

Brioche med hvit sjokolade


Brioche er en fransk type gjærbakst, saftig og myk. Denne oppskriften gir ca 12 briocher.


Begynn med å lage fyllet, slik at det får avkjølt seg. Da blir det litt tykkere i konsistens, og lettere å ha i briochen.

Hvitt sjokoladefyll:
150 g hvit sjokolade
1 dl kremfløte

Sjokolade og kremfløte varmes forsiktig opp i en gryte til sjokoladen er helt smeltet. Settes til side mens deigen lages.

Brioche-deig:
550 g hvetemel
75 g sukker
1 ts salt
1 pk tørrgjær
3 dl melk
1 egg
75 g smør

Elt sammen alle ingrediensene bortsett fra smøret, i en kjøkkenmaskin. Når deigen er eltet smidig, tilsettes romtemperert smør som er skåret i små terninger. Elt videre til smøret er jevnt blandet inn. Dekk bollen med plast, og sett til heving ca en time.

Når deigen har hevet, tas den ut på bakebordet. Del i 12 like store deler, og rull ut boller. La bollene hvile 5 minutter på bordet, før de kjevles ut til ca 1 cm tykke lapper. Ha på en skje med sjokoladefyll, og brett lappen sammen slik at fyllet blir liggende i midten. Sett den i en muffinsform med skjøten opp, og hev videre til dobbel størrelse i ca en time.

Pensles med egg før de stekes ved 200 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.

Strø med melis før servering.

Brukte her amerikanske muffinsformer, som er endel større enn standardformer. Får kjøpt i de fleste dagligvareforretninger. De er såpass stive i papiret, at det er ikke nødvendig å sette de oppi muffinsbrett under stekingen.

tirsdag 21. august 2012

Franske muffins

Franske muffins minner litt om brownies. De er seige i konsistensen, med en litt rå kjerne, men ikke fullt så kraftig i sjokoladesmaken som brownies. Denne oppskriften gir 24 stk.

175 g smør
125 g kokesjokolade
1,5 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
2,5 dl sukker
2 egg
evt mini-Oreo til pynt

Smelt smør og sjokolade i en kjele. Bland det tørre godt sammen med eggene, og ha deretter i den smelta sjokoladeblandingen. Fordeles i muffinsformer. Ha et mini-Oreokjeks på toppen før steking hvis ønskelig.

Stekes ved 200 grader i ca 15 minutter.

fredag 17. august 2012

Sprø sjokoladepai med daim-mousse


Her kommer oppskriften på en sprø sjokoladepai med daim-mousse. Dette paiskallet pleier jeg vanligvis å fylle med vaniljekrem og frukt, men nå ville jeg forsøke noe annet. Prøvde derfor å fylle det med mousse, og godt ble det. Paiskallet kan fint lages dagen i forveien, men bør fylles samme dag som det skal spises.

Til selve "paiskallet" trengs:

150g marg
4,5 dl havregryn
0,75 dl sukker
4 ss Nesquick
 
Alt dette smuldres sammen for hånd. Trykk massen ut i en paiform med løs bunn, eventuelt en springform. Stekes nederst i ovnen på 225 grader i ca 10-12 minutter. Den er ferdig stekt når den bobler i hele overflaten. Så fort den tas ut av ovnen, må den formes til et paiskall. Bruk baksiden på en spiseskje, og trykk massen opp etter kantene på paiforma. La den avkjøles og stivne i forma til den er litt lunken. Flytt den så forsiktig over på et fat. Dette må gjøres før den blir helt kald, ellers vil den sette seg helt fast i forma.

Når paiskallet er helt avkjølt, kan det fylles. Jeg lagde her en porsjon sjokolademousse med daimkuler (pose fra Freia). Litt ekstra daimstrøssel på toppen og litt bær passet godt til.








tirsdag 7. august 2012

Troika kake

Bakte for en stund siden en Troika-kake, som jeg helt glemte å legge ut oppskriften på her. Kaka minner veldig om en Troika sjokolade, derav navnet. Tar litt tid å lage den siden den må lages i flere etapper, men anbefales likevel. Holder seg lenge i kjøleskapet hvis du ikke spiser opp alt med en gang.

Bunn:
150 g mandler
150 g melis
4 eggehviter

Mal mandlene med skallet på, og bland sammen med melisen. Stivpisk eggehvitene, og ha i det tørre. Stekes nederst i ovnen på 170 grader i ca 30 minutter. Avkjøl.

Gele:
1 pk bringebærgele
3 dl vann
Kokes og avkjøles til den begynner såvidt å tykne. I mellomtiden lages sjokoladetrøffelkremen.

Sjokoladetrøffel:
1,3 dl vann
100 g melis
4 eggeplommer
200 g romtemperert smør
1,5 ss kakao

Vann og melis kokes til det tykner. Rør hele tiden, tar ca 8 minutter. Avkjøl. Ha i eggeplommer og rør godt sammen. Ha i små terninger av smøret, og visp sammen til en smørkrem. Tilsett kakao til slutt. 

Smør et tynt lag sjokoladekrem over bunnen, med en forhøyning rundt kanten som skal fungere som dike for geleen. Hell over geleen, og sett kak i kjøleskapet. Så fort geleen er stiv, smøres resten av sjokoladetrøffelen over geleen. Pass på at all gele blir dekket med sjokoladetrøffel. Hvis litt av geleen kommer i kontakt med marsipanen, vil marsipanen "smelte" og nærmest få flytende konsistens.

Marsipanlag:
1 pk ferdigkjøpt marsipan, ca 400 g

Kjevles ut som et litt tykt marsipanlokk, og legges over kaka. Settes i kjøleskap.

Sjokoladetrekk
200 g kokesjokolade
2 ss delfiafett

Smeltes sammen over vannbad. Avkjøles til det tykner, og nesten er kaldt. Bre sjokoladen over marsipanlokket, og sett igjen kaka i kjøleskap til avkjøling før servering. Det er lurt at kaka får stå etpar timer i kjøleskept før den smelta sjokoladen tas på, for da stivner den nesten med en gang den has på kak og det blir mindre søl.

Kaka oppbevares i kjøleskap, og har en god holdbarhet.