Velkommen til min kake-blogg

Dette er en side for de kake- og bakeinteresserte. Her legger jeg ut bilder, oppskrifter og fremgangsmåter på det jeg måtte lage av kaker, desserter, kakepynt og annet bakverk. Legger også ut litt "trinn-for-trinn"-beskrivelser.

Denne siden er ment som en informasjon- og inspirasjonsside for de bakelystne. Jeg driver ikke noe hjemmebakeri, bakingen er for meg kun hobby til eget og kjentes bruk. Det betyr at jeg derfor ikke tar på meg bakeoppdrag...

søndag 27. april 2014

Kake til jente 8 år

Her er bursdagskaka til vår Sofie som akkurat fylte 8 år.  Det er en vanlig bløtkake med vaniljekrem, krem og bringebær, trukket i marsmallowsfondant. All pynt er laget av hvit ferdigkjøpt sukkerpasta. Skoene lagde jeg ca en uke på forhånd slik at de fikk tørke/herde skikkelig.

Sukkerbrød til hjerteform (evt. rund form på 24 cm):
 6 egg
260 g sukker
5 1/4 ss potetmel
2 dl hvetemel
3/4 ts bakepulver
Egg og sukker piskes til luftig eggedosis. Deretter blandes det tørre i. Pleier blande det godt inn med kjøkkenmaskina. Helles i hjerteform, sprayet med formfett og drysset med hvetemel. Legger ofte litt bakepapir i bunnen av forma, bruker da forma som mal og klipper ut en bit som passer nøyaktig.
Stekes midt i ovnen ved 160 grader i ca 45 minutter.
Jeg foretrekker å fryse ned sukkerbrødet før det skal brukes, det blir mindre "smulete" da når det deles. Det blir ikke tørrere av en natt i fryseren.
Sukkerbrødet ble delt i tre lag, og fylt med vaniljekrem, pisket krem og bringebærsylteteøy. Den er trukket i en porsjon MMF. Rutenettet på toppen av kaka er laget med en lang linjal som er trykket forsiktig ned i MMF'en etter at kaka er ferdig dekket. I hvert "kryss" er det en sølvkule som er festet med spiselig lim. Til slutt er all pynt plassert på kaka, og det er som nevnt laget av sukkerpasta. Jeg har også drysset over litt spiselig glitter, men det kommer ikke så godt frem på bildet.
.


mandag 21. april 2014

Myk marengskake

Favorittkaka til eldstadattera mi er det hun kaller for "fruktkake". Det er en myk marengskake (ikke "gjennomstekt" som Pavlova) med vaniljekrem, krem og rikelig med frukt.
Denne oppskriften passer til stor langpanne:

8 eggehviter
5 dl sukker

6 dl kremfløte, pisket til krem
1 pk Piano vaniljekrem
valgfri frukt/bær

Egg og sukker piskes til stiv marengs. Stekes i bakepapirkledd langpanne ved 150 grader i 40-45 minutter.

Avkjøles i forma.

 Når den er helt avkjølt løftes marengsen forsiktig over på et fat.
Jeg pleier å legge et stekebrett over langpanna med den avkjølte marengsen, snu rundt, ta bort stekebrettet, fjerne bakepapiret, legge forsiktig over serveringsfatet og til slutt snu rundt igjen. Har funnet ut at det er enkleste måten å få marengsen sånn nesten helt hel over på fatet...

Kaka gjøres helt ferdig like før servering. Ha over pisket krem, vaniljekrem og valgfri frukt eller bær. Jeg brukte hermetisk fersken i biter, druer og kiwi, i tillegg til noen kjøpte pikekyss. Jeg pleier blande krem og vaniljekrem, men smaker også godt om det ikke er blandet.
 Bør serveres rett etter at kremen og frukt/bær er lagt på.

Til dette selskapet måtte kaka være gluten- og laktosefri. Den er jo glutenfri i utgangspunktet, så det var jo enkelt å få til. Kjøpte laktosefri kremfløte som jeg brukte. Vaniljekremen kokte jeg av pulveret til Freia sin "Vaniljesaus til koking" med halv melkemengde ift oppskriften på sausen, og da selvfølgelig med laktosefri melk. 

søndag 20. april 2014

Soft is


Her har ungene fått soft-is hjemme. Veldig enkelt, og veldig godt! Dette er nemlig bare en boks kjøpt vaniljeis som vi lot stå å mykne litt, før vi kjørte den i kjøkkenmaskina. Tok den i en sprøytepose med stor tip, og fylte i kjøpte iskjeks. På noen av isene drysset vi oboy-pulver, og noen andre fikk tutti frutti kakestrøssel. 
Må spises med en gang den har kommet i kjekset, for den smelter veldig fort...


torsdag 17. april 2014

Sitronkrem til minimuffins


Serverte minimuffins i en bursdag her, og da lagde jeg sitronkrem til å ha på. Kremen jeg lagde var glutenfri og laktosefri. Oppskriften her holdt akkurat til 48 minimuffins.
 
Ingrediensene:
 5 pk Fox (altså 10 biter)
3 dl laktosefri kremfløte
Lønner seg å dele opp karamellene før de skal smeltes, så går det raskere. Lurt da å bruke saks, kniv blir bare seigt og vanskelig.
Varm opp kremfløten og ha i karamellene. Ikke la det koke.
Rør til alle karamellene er smeltet, og det har fått en jevn og fin konsistens. Settes i kjøleskapet til avkjøling, gjerne natten over.
Pisk den avkjølte blandingen med maskin....
...til den har konsistens som pisket kremfløte. Vær obs på at dette går veldig raskt, så du ikke risikerer å piske det til sitronsmør.


Ha kremen i en sprøytepose, og sprøyt de på minimuffinsene.

torsdag 10. april 2014

Grisebinge-kake

 
Veldig mange lager grisebinge-kake, og nå har jeg også gjort det. En hvilken som helst kake kan brukes, bare den har sjokoladekrem på toppen, og selvsagt Kvikk Lunsj rundt kanten.
 
Jeg lagde sjokoladekake med melkesjokoladekrem:
 

 2 egg
1,25 dl druesukker
1,25 dl Splenda
2 ts bakepulver
2 ss kakao
3 dl hvetemel
1 dl melk
110 g smør
 
Pisk eggedosis av egg, druesukker og Splenda. Kok opp melk og smør, og hell dette kokende i eggedosisen. Tilsett det tørre.
 
Stekes i 20-22 cm rund form, 175 grader i 25 minutter. (Vanligvis skal denne kaken bakt med vanlig sukker steke i 45 minutter, men det kunstige søtemiddelet forkorter steketiden)
 
Krem:
300 g smør
2 dl Splenda (tilsvarer 120 g melis)
litt vaniljedråper (tilsvarende 4 ts vaniljesukker)
4 ss kaffe
100 g sukkerfri melkesjokolade
 
Smelt sjokolade sammen med kaffe, og avkjøl litt. Pisk Splenda og smør til luftig krem. Tilsett vaniljedråper og sjokoladeblandingen. Pisk til kremen er jevn og luftig.
 
Avkjølt kake deles i 2-3 lag og dynkes med litt melk. Ha krem mellom lagene og på toppen. Rundt kantene er det mange Kvikk Lunsj, mener å huske jeg brukte 9 eller 10 stk. Siden kaka er fruktosefri pga en av bursdagsgjestene, erstattet jeg litt av Kvikk Lunsjen med sukkerfri kjekssjokolade på en liten del av kaka. Grisene som bader i gjørma er laget av sukkerpasta, og altså ikke fruktosefrie.
 
Både sukkerfri melkesjokolade og sukkerfri kjekssjokolade er kjøpt på Eurospar på Brokelandsheia i Gjerstad.

onsdag 9. april 2014

Putekake til dåp

Legger her ut et bilde av en dåpskake jeg lagde for noen uker siden. Fremgangsmåten er lik som på de andre putekakene, og de finner du ved å klikke her, her, her og her.